0

Dapper Dan, prolomení hráze mezi streetwearem a high fashion

Kdo je tato ikona (nejen) rapové scény, zmiňovaná napříč historií, od 80. let do současnosti?
Dapper Dan, prolomení hráze mezi streetwearem a high fashion

Snímek obrazovky 2023-01-03 v 15.34.25

 

Pro začátek pár citací:

Been dapper dan since the diaper, Dapper Dan status – Lil Wayne 

I’m drug money like Dapper Dan – Pusha T

A-Yo, you can ask Dapper Dan who was the man – Fat Joe

I'm so dapper man, funky fresh Dapper Dan – Tyler The Creator 

a našli bychom desítky dalších zmínek či referencí.

 

Kdo je tato ikona (nejen) rapové scény, zmiňovaná napříč historií, od 80. let do současnosti? Příběh tohoto skutečného OG poodhalují už citovaný text. Autorita, business a hlavně fresh vítr, který propojil do té doby striktně rozdělené světy – ulici s vysokou evropskou módou. Kontroverzně a nestandardně, jak jinak než za pomocí upcyclingu vintage kousků.

Status, zmíněný Lil Waynem, si muž, o němž je řeč, musel tvrdě vybojovat. Narodil se jako Daniel Day do devítičlenné rodiny, žijící v třípokojovém bytě v Harlemu, v době kdy USA do Evropy chrlila stovky tisíc vojáků v rámci 2. světové války.

Už od dětství se živil jako profesionální gambler, což jak sám vzpomíná, automaticky znamená podvodník. Brzy zjistil, jak je důležitý dojem, který u lidí vyvolává. To se pro něj časem stalo zajímavějším než hazard samotný, ačkoliv se gamblingu věnoval i nadále a právě díky němu si vydělal potřebné finance na základní kapitál. A tak v roce 1982 otevírá obchod zaměřený na výrobu a přeprodávání oblečení, hlavně pak kůže a kožešiny. Ty v Harlemu nebyly běžně dostupné a Dap už tehdy prokázal talent hledat díry na trhu. V kombinaci s non-stop otevírací dobou se z jeho obchodu brzy stal meeting point pro zásadní postavy Harlemu. 

 

5-1559776127¨

Původní Dappers Dan Boutique v Harlemu

 

Zlom, který způsobil obrat v jeho podnikání nastal,  když do obchodu jednoho dne přišel zákazník, který ihned upoutal pozornost všech přítomných. To kvůli malé peněžence, na které byl ale jasně zřetelný monogram LV. 

Situace vzbudila Dayovu zvědavost. Nastudoval si původ monogramů a poznal sílu loga jako přímočarého statusového symbolu a štítu integrity brandu. Po monogramech starých evropských módních domů byla na ulici velká poptávka, zároveň ale nehrozilo, že by některý s Dapových zákazníků nakupoval v luxusních buticích na páté avenue. Ne kvůli nedostatku peněz, cenovky v Dapper Dan’s boutique byly často podobně vysoké, ale kvůli sociálním a kulturním rozdílům. A právě ty se Daniel rozhodl překlenou. 

Jeho první Gucci bunda upcyklovaná z kabelky se stala hitem. Objevil další prostor pro expanzi svého bussinesu. Avšak cesta za úspěchem nebyla přímá, velmi brzy zjistil ne jen, že jakákoli spolupráce s výrobci originálů je kvůli jeho barvě pleti nemyslitelná, ale že je často problém i jen koupit dostatek potřebných kousků s logy. 

Ale cítil příležitost. Vyvinul proto vlastní technologii sítotisku, kterým aplikoval monogramy na látky a z těch pak vytvářel oblečení podle vkusu svých zákazníků – extravagantní, okázalý streetwear. Vznikaly tak siluety a kombinace, které pro tehdejší designery high fashion rozhodně nebyly přijatelné. Díky této pirátské produkci měl dostatek materiálu, navíc levně. Nejednalo se ale o fakes. Day se nikdy nesnažil kopírovat, jen podobně jako při tvorbě hiphopových beatů samploval některé prvky, pro jejich zjevnou sílu a používal je v nových kontextech. Např. pro potahy do aut, bund s královským hermelínem, neprůstřelných vest. O svých modelech říká, že nejsou tzv. bootlegs nebo knock-offs ale knock-ups – nejde o dekorování ani napodobování, ale o vytvoření nového, originálního produktu. V tomto případě vybarvení staré tradice novými pohledy. 

Těmi Dapovými byla ulice a díky referencím na africkou módu i hlas černošského obyvatelstva. Vlastně tak docházelo k afrikanizaci tradičních bílých evropských high-endových brandů. Často rebelsky, dekonstruktivním rozebíráním módy, která podle svých výrobců měla působit málem posvátně a nedotknutelně.

 

follow-the-leaderCover Alba Follow the Leader od Eric B. & Rakim oblečenými v Dayových outfitech


Specifické vizionářství a opulentní výraznost přinesly velkou popularitu a brzy Dapovy modely nosili jak rappeři (např. Eric B. & Rakim – zachyceno na coverech jejich legendárních alb Paid in Full Follow the Leader), tak i bossové obchodu s drogami v té době velmi profitující na právě probíhající crackové epidemii. Mezi významné klienty patřily také sportovní hvězdy, jako Mike Tyson, Floyd Mayweather a nebo atletka Diane Dixon (jejíž bunda bude ještě zásadní pro vyvrcholení celého příběhu). Z bývalého gamblera a prodejce heroinu se tak rychle stával tvůrce vkusu obrovské a vysokou módou přehlížené subkultury a kurátor swagu celé jedné éry.

 

EX14wcFXkAAjpcv

Drogový kingpin Alpo Martinez v Dappově kabátě zachycený s obchodním partnerem Rich Porterem, z jehož vraždy byl později obviněn

 

S popularitou, přicházely velké výdělky, ale také kontroverze. Např. známý street-fight, při němž Tyson po návštěvě obchodu nad ránem zmlátil boxera Miche Greena tak, až si myslel, že jej zabil a z místa ujel ve svém Rolls Royce. Zároveň se začali hlásit o slovo majitelé používaných log, právníci a policie.

Při druhé policejní razii v jeho butiku byl nejen zabaven materiál, ale i všechny fotky – jediný archiv, zachycující jeho práci a obchod byl záhy, v roce 1992, uzavřen. 

 

3d47389e812053951b1ea4e7f1d2561cMike Tyson na fotografii z tiskové konference, předvádějící Dappovu bundu za údajných 850 USD

 

Daniel Day se vrátil do undergroundu – k prodávání z kufru svého auta, kde kdysi začínal. Ale kultura, u jejíhož zrodu stál, na svou legendu nezapomněla. Takže když Gucci, pod vedením kreativního ředitele Alessandra Michele, představilo ve své 2018 Cruise kolekci odkaz na výše zmíněný Dapper Danův bomber pro Diane Dixon, prakticky identický jako originál (jen původní LV monogram byl nahrazen GG) strhla se na sociálních sítích bouře. V reakci na ni Gucci, jeden z tradičních módních domů, kvůli nimž se musel vrátit k prodávání na ulici, vyzvalo Daniela Daye ke spolupráci pro pánskou linii. Vzdání holdu stvrdilo otevřením nového prostoru Dapper Dan of Harlem, odkazujícího k původnímu Dappovu obchodu. Mimochodem jde o první butik velkého módního domu v této lokalitě. 

 

1211900Diane Dixon v modelu z Dappovi dílny a look z přehlídky Gucci, vyvolávající kvůli své téměř identické podobě velký rozruch

 

Došlo tak k nečekánému završení Dapper Danova celoživotního díla – propojení high fashion se street a black culture. Dal výraznou luxusní identitu opovrhované, ale stále populárnější skupině lidí. Ukázal, že staletá tradice není tabu, ale něco, s čím jde kreativně a svobodně pracovat a zůstávat aktuální. Doslova z ulice prošlapal do čela vysoké módy cestu lidem, kteří o mnoho později se stali hlavním tvůrčím proudem, jako třeba Marc Jacobs, Riccardo Tisci, Kim Jones a především pak Virgil Abloh. Právě oni pokračují v cestě, kterou svou rekontextualizací, používáním výrazných symbolů a spojováním kontrastních kultur započal Dapper Dan. Díky tomu dnes rappeři a sportovci sedí na módních přehlídkách v první řadě.

 

Snímek obrazovky 2023-01-03 v 15.34.49Dapper Dan v autě s jím navrženými potahy

 

Autor: Miloslav Chytil alias @harxmar 

Leave a comment